Sałatka z buraka, awokado i granatu

Podobno koniec stycznia weryfikuje nasze postanowienia noworoczne, również te o odchudzaniu czy zdrowym odżywianiu. Dziś przychodzę z pomysłem na fit sałatkę do lunchboxu która pomoże w dotrzymaniu waszych postanowień. Sałatka poleca się na wynos, na drugie śniadanie, do szkoły, pracy czy na wycieczkę. 

Składniki

  • 2 ugotowane buraki
  • 1 awokado 
  • ziarna z ¼ granatu
  • garść rukoli
  • 1 łyżka ziaren słonecznika
sos winegret
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy miodowej
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego 
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
Buraki można przygotować na różne sposoby: ugotować ze skórka w nieosolonej wodzie przez około godzinę, pojedynczo zawinąć w sreberko i upiec w piekarniku w 200°C przez 60 minut lub kupić już ugotowane. Gotowe buraczki obrać i pokroić w słupki. Z owocu granatu wyjąć ziarna ustawiając połowę owocu nad miseczką i oklepywać go płaską np. drewnianą łyżką od góry. Wszystkie składniki na sos winegret dokładnie wymieszać w miseczce na jednolitą masę. Awokado pokroić w kostkę. Na talerz wyłożyć rukolę, buraczki, awokado, posypać ziarnami granatu i słonecznika. Całość polać winegretem.