Muffinki cappuccino

Chyba nikomu nie muszę mówić, że muffinki to moje ulubione wypieki a dziś upiekłam takie kawowe z czekoladą w środku. Są obłędne w smaku, delikatne i dla dzieci też się nadają bo to tylko posmak kawy a nie dawka kofeiny. Ja przyszykowałam do niedzielnej kawusi ale mama nadzieje, że zostaną na jutro do pracy i do śniadaniówki dla syna. 


Składniki

  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 4 łyżki rozpuszczonego masła
  • ½ szklanki cukru
  • 2 jajko
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 1½ szklanki mąki pszennej
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli 
  • ½ szklanki mleka
  • 100 g czekolady (u mnie mieszana: biała, mleczna i gorzka)
  • posypka z orzechów włoskich
Kawę rozpuścić w 2 łyżkach prawie wrzącej wody i ostawić do wystygnięcia. Zimne masło utrzeć mikserem z cukrem na puszystą masę, wbić jajo, dodać pastę waniliową i zimną kawę.
Całość miksować do połączenia się w masę. W osobnej misce wymieszać suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia i sól. Do masy kawowej wsypać suche składniki i wlać mleko, wszystko zmiksować. Ciasto powinno być dość gęste, możesz je regulować mąką lub mlekiem. Na koniec dodaj pokrojoną czekoladę i łyżką wszystko wymieszać. 


Ciasto przełóż do papilotek umieszczonych w blaszce na muffinki, wychodzi na 12 sztuk i wypełniają ¾ papilotki. Piecz w nagrzanym do 180° C piekarniku przez 25-30 minut.