Hummus z suszonymi pomidorami

Przyznam się szczerze, wszyscy zajadali się hummusem a ja nie! Pierwszy jaki zjadłam był nie smaczny więc się zraziłam. Po jakimś czasie dałam szansę hummusowi, temu którym wam dziś przedstawiam i PRZEPADŁAM bo jest prze-py-szny. Ta pasta do smarowania lub dodatek do innych dań najwięcej swoich zwolenników ma wśród wegetarian i wegan ale też osób które chcą zdrowo się odżywiać lub ograniczają mięso w swojej diecie. 


Składniki

  • 1 słoik (400 g) ciecierzycy 
  • 10 suszonych pomidorów z zalewy
  • 2 łyżki pasty tahini
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
  • kilka łyżek z zalewy z ciecierzycy
  • sok z ½ cytryny
  • ½ łyżeczki kminku lub kminu rzymskiego
  • szczypta ostrej papryki
  • sól, pieprz 
Do kielicha blendera włożyć ciecierzycę (jeśli gotowaliście ją sami to musi być ostudzona), obrany czosnek, suszone pomidory, sok z cytryny, pastę tahini oraz oliwę i przyprawy. Całość zblendować na najwyższych obrotach. Jeśli pasta jest zbyt gęsta dodać stopniowo wodę z zalewy ciecierzycy do uzyskania odpowiedniej konsystencji hummusu. Pastę przełożyć do naczynia szklanego i przechowywać w lodówce i na koniec dodać kilka kropel oliwy.