Przyznam się szczerze, wszyscy zajadali się hummusem a ja nie! Pierwszy jaki zjadłam był nie smaczny więc się zraziłam. Po jakimś czasie dałam szansę hummusowi, temu którym wam dziś przedstawiam i PRZEPADŁAM bo jest prze-py-szny. Ta pasta do smarowania lub dodatek do innych dań najwięcej swoich zwolenników ma wśród wegetarian i wegan ale też osób które chcą zdrowo się odżywiać lub ograniczają mięso w swojej diecie.
Składniki
- 1 słoik (400 g) ciecierzycy
- 10 suszonych pomidorów z zalewy
- 2 łyżki pasty tahini
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
- kilka łyżek z zalewy z ciecierzycy
- sok z ½ cytryny
- ½ łyżeczki kminku lub kminu rzymskiego
- szczypta ostrej papryki
- sól, pieprz
Do kielicha blendera włożyć ciecierzycę (jeśli gotowaliście ją sami to musi być ostudzona), obrany czosnek, suszone pomidory, sok z cytryny, pastę tahini oraz oliwę i przyprawy. Całość zblendować na najwyższych obrotach. Jeśli pasta jest zbyt gęsta dodać stopniowo wodę z zalewy ciecierzycy do uzyskania odpowiedniej konsystencji hummusu. Pastę przełożyć do naczynia szklanego i przechowywać w lodówce i na koniec dodać kilka kropel oliwy.