Ciasto Kilimandżaro

To chyba już moja tradycja, że w Nowy Rok witam na słodko, ciastem. Dziś upiekłam ciasto Kilimandżaro, w końcu nowy rok, nowe przepisy hehe. Ciasto wspaniale wygląda w przekroju i jest pyszne za sprawą sprawdzonych i lubianych połączeń. Ja wierzch posypałam orzeszkami ale jeśli wolicie mogą to być wiórki kokosowe, ja za nimi nie przepadam, tak samo masę budyniowa można zrobić na budyniu kupnym, w proszku.

Składniki 

kakaowy biszkopt

  • 6 jaj
  • 2 białka (z kremu) 
  • ¾ szklanki mąki pszennej 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 3 płaskie łyżki kakao
  • ½ szklanki cukru 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
krem
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej typ 450
  • 750 ml mleka
  • 250 g miękkiego masła
masa jabłkowa
  • 2 łyżki masła
  • 2 kg jabłek
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 1 łyżeczka żelatyny
polewa
  • 100 g czekolady deserowej
  • 50 g masła
  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki drobno pokrojonych orzeszków
Baza do kremu: do garnka włożyć 2 żółtka (białka odłożyć), cukier i cukier z wanilią, dodać mleko, wymieszać i znów dodać mąkę pszenną, ziemniaczaną i gotujemy z tego budyń, mieszając trzepaczką. Masę wystudzić. 


Przygotowując biszkopt białka oddzielić od żółtek i białka (dodać te wcześniej odłożone z bazy kremu) ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier i miksować do czasu jego rozpuszczenia. Dodać żółtka, miksować, dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz kakao, całość miksować na małych obrotach do połączenia się składników. Gotowe ciasto przelać do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym do 180°C piekarniku przez 25 minut, do suchego patyczka. Biszkopt wystudzić a następnie przekroić wzdłuż na 2 placki. 


Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach a następnie odcisnąć z nadmiaru soku. W garnku rozpuścić masło, dodać jabłka i podprażyć je do miękkości tj. około 10 minut. Dodać 2 galaretki i żelatynę. Całość wymieszać do rozpuszczenia się galaretek żelatyny. Mus przestudzić. Na pierwszy placek biszkoptowy wylać zimną masę jabłkową i wyrównany wstawić do lodówki do stężenia. W misce miksera dodać miękkie masło, miksować na puch i po łyżce dodawać ostudzony budyń. Powstały krem rozprowadzić na stężałej masie jabłkowej, wyrównać i położyć 2 placek biszkoptowy. 
Czekoladę, masło i mleko rozpuszczamy w kąpieli wodnej i powstała przestudzoną polewą posmarować ciasto i na koniec posypać orzeszkami. Ciasto wstawić do lodówki, najlepiej na cała noc.