To chyba już moja tradycja, że w Nowy Rok witam na słodko, ciastem. Dziś upiekłam ciasto Kilimandżaro, w końcu nowy rok, nowe przepisy hehe. Ciasto wspaniale wygląda w przekroju i jest pyszne za sprawą sprawdzonych i lubianych połączeń. Ja wierzch posypałam orzeszkami ale jeśli wolicie mogą to być wiórki kokosowe, ja za nimi nie przepadam, tak samo masę budyniowa można zrobić na budyniu kupnym, w proszku.
Składniki
kakaowy biszkopt
- 6 jaj
- 2 białka (z kremu)
- ¾ szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 płaskie łyżki kakao
- ½ szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
krem
- ¾ szklanki cukru
- 2 żółtka
- 1 łyżka cukru z wanilią
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 czubate łyżki mąki pszennej typ 450
- 750 ml mleka
- 250 g miękkiego masła
masa jabłkowa
- 2 łyżki masła
- 2 kg jabłek
- 2 galaretki cytrynowe
- 1 łyżeczka żelatyny
polewa
- 100 g czekolady deserowej
- 50 g masła
- 3 łyżki mleka
- 3 łyżki drobno pokrojonych orzeszków
Baza do kremu: do garnka włożyć 2 żółtka (białka odłożyć), cukier i cukier z wanilią, dodać mleko, wymieszać i znów dodać mąkę pszenną, ziemniaczaną i gotujemy z tego budyń, mieszając trzepaczką. Masę wystudzić.
Przygotowując biszkopt białka oddzielić od żółtek i białka (dodać te wcześniej odłożone z bazy kremu) ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier i miksować do czasu jego rozpuszczenia. Dodać żółtka, miksować, dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz kakao, całość miksować na małych obrotach do połączenia się składników. Gotowe ciasto przelać do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym do 180°C piekarniku przez 25 minut, do suchego patyczka. Biszkopt wystudzić a następnie przekroić wzdłuż na 2 placki.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach a następnie odcisnąć z nadmiaru soku. W garnku rozpuścić masło, dodać jabłka i podprażyć je do miękkości tj. około 10 minut. Dodać 2 galaretki i żelatynę. Całość wymieszać do rozpuszczenia się galaretek żelatyny. Mus przestudzić. Na pierwszy placek biszkoptowy wylać zimną masę jabłkową i wyrównany wstawić do lodówki do stężenia. W misce miksera dodać miękkie masło, miksować na puch i po łyżce dodawać ostudzony budyń. Powstały krem rozprowadzić na stężałej masie jabłkowej, wyrównać i położyć 2 placek biszkoptowy.
Czekoladę, masło i mleko rozpuszczamy w kąpieli wodnej i powstała przestudzoną polewą posmarować ciasto i na koniec posypać orzeszkami. Ciasto wstawić do lodówki, najlepiej na cała noc.