To potrawa wigilijna czy imprezowa którą przygotowujemy z wyprzedzeniem bo nawet jest to wskazane. Te śledziki najlepiej smakują na 3 dzień choć spokojnie można je przygotować nawet tydzień wcześniej ale trzeba pamiętać by wszystkie składniki były pokryte olejem i szczelnie zamknięte w słoiku. Polecam gorąco bo są aromatyczne, pyszne oraz łatwe do wykonania.
Składniki
- 500 g filetów śledzia
- 1 główka (około 14 ząbków) czosnku
- 150 g pomidorów suszonych
- ½ szklanki oliwy z pomidorów
- ½ szklanki oleju rzepakowego
- 1 cebula
- 2 łyżki octu winnego
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- Sól
Śledzie jeśli są w solnej zalewie to moczyć w wodzie lub mleku minimum godzinę. Ja wybieram te marynowane w occie i oleju. Śledzie odsączyć i pokroić w kawałki. Czosnek obrać, pokroić na małe części, (zwykle 1 ząbek to 6 części), oprószyć solą, polać 1 łyżeczką oleju i wymieszać. Gotowy czosnek wyłożyć na blaszkę z pergaminem i piec w 180°C przez 15 minut do miękkości. W misce wymieszać olej z pomidorów i rzepakowy, ocet i zioła, dodać pokrojone w paseczki pomidory i posiekaną w kostkę cebulkę. Na koniec dodać ostudzoną czosnek i śledze. Wszystko wymieszać, przełożyć do słoików i zamknąć na minimum 24 godziny.