Śledzie z suszonymi pomidorami i pieczonym czosnkiem

 To potrawa wigilijna czy imprezowa którą przygotowujemy z wyprzedzeniem bo nawet jest to wskazane. Te śledziki najlepiej smakują na 3 dzień choć spokojnie można je przygotować nawet tydzień wcześniej ale trzeba pamiętać by wszystkie składniki były pokryte olejem i szczelnie zamknięte w słoiku. Polecam gorąco bo są aromatyczne, pyszne oraz łatwe do wykonania. 

Składniki 

  • 500 g filetów śledzia 
  • 1 główka (około 14 ząbków) czosnku 
  • 150 g pomidorów suszonych
  • ½ szklanki oliwy z pomidorów 
  • ½ szklanki oleju rzepakowego 
  • 1 cebula
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich 
  • Sól 
Śledzie jeśli są w solnej zalewie to moczyć w wodzie lub mleku minimum godzinę. Ja wybieram te marynowane w occie i oleju. Śledzie odsączyć i pokroić w kawałki. Czosnek obrać, pokroić na małe części, (zwykle 1 ząbek to 6 części), oprószyć solą, polać 1 łyżeczką oleju i wymieszać. Gotowy czosnek wyłożyć na blaszkę z pergaminem i piec w 180°C przez 15 minut do miękkości. W misce wymieszać olej z pomidorów i rzepakowy, ocet i zioła, dodać pokrojone w paseczki pomidory i posiekaną w kostkę cebulkę. Na koniec dodać ostudzoną czosnek i śledze. Wszystko wymieszać, przełożyć do słoików i zamknąć na minimum 24 godziny.