Przygotowania do świąt Bożego Narodzenia, mycie okien, sprzątanie nie zwalniają nas z przygotowania pysznego i zdrowego śniadanka. W tym czasie wybieram te które robi się szybko i z użyciem małej ilości sprzętu kuchennego a takim przykładem są omlety. Dziś otwierając lodówkę natknęłam się na cukinię i to właśnie z nią postanowiłam zrobić omleta, dodałam kolorowe pomidorki i ser kozi i wyszło świetne połączenie.
Składniki
- 3 jaja
- 50 ml mleka
- 1 łyżka mąki
- 50 g sera koziego
- ½ cukinii
- 5 sztuk pomidorów koktajlowych
- 1 cebula dymka
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- sól, pieprz
Cukinię pokroić w cienkie półplasterki, pomidorki na kilka części a dymkę i szczypiorek drobno posiekać. Wszystko wrzucić na patelnię z łyżką oliwy na 2 -3 minuty, zmniejszyć ogień. W misce wymieszać jaja, mleko, mąkę oraz przyprawy i pokrojony szczypiorek. Masę z jajami delikatnie wlać na patelnię i smażyć wszystko na średnim ogniu około 3 minuty aż omlet będzie prawie ścięty, a po tym czasie obrócić na drugą stronę i na jedną połowę wyłożyć ser, pomidorki pokrojone w ćwiartki i złożyć go na pół. Po kolejnych 2 minutach smażenia zsunąć na talerz.