Babka piernikowa

W tamtym roku były muffinki piernikowe, wcześniej piernik z powidłami a w tym roku na Mikołajki serwuję babkę piernikową.  Jest aromatyczna, puszysta, wilgotna i mięciutka, jednym słowem "niebo w gębie". Smakiem wprowadza w cudowny świąteczny nastrój. Polewa i ozdoby dowolne, ja na polewę użyłam soku z cytryny i cukru pudru oraz kruszonkę orzechową, gwiazdki z białej czekolady i kropelki czekoladowe. 

Składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • 5 jaj
  • 70 g ksylitolu
  • 120 g masła
  • 1 opakowanie 40 g budyniu czekoladowego
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka przyprawy do ciastek korzennych
  • szczypta soli  
Masło roztopić. Jaja ubić, dodać ksylitol cały czas ubijając. Dodać przesianą mąkę i sodkę oraz budyń w proszku. Całość mieszać na średnich obrotach dodając ostudzone masło i przyprawy.


Gotową masę przelać do foremki na babkę, u mnie ta z kominem i piec w nagrzanym do 170° C piekarniku przez 40 minut. Po ostygnięciu polać dowolną polewą i ozdobić według upodobań.