Zapiekanka z tortellini i warzywami

Mimo, że lubię stać "przy garach", mnie to relaksuje, jest moją pasją to nie zawsze mam czas na długotrwałe gotowanie ze względu na inne obowiązki zarówno służbowe jak i rodzinne. W takie dni zapiekanki są moim rozwiązaniem na szybki ale i pyszny oraz sycący posiłek.

Składniki 

  • 2 opakowania po 250 g tortellini 
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 400 g pomidorów z puszki w całości
  • 2 cebule
  • 150 g tartej mozzarelli 
  • 300 g pieczarek 
  • ½ łyżeczki oregano i bazylii
  • ½ pęczka szczypiorku
  • Sól i pieprz 
Tortellini ugotować w osolonej wodzie według zaleceń producenta na opakowaniu. W międzyczasie cebule pokroić w piórka i chwilę podsmażyć na patelni na oleju, dodać pokrojone w kostkę papryki i smażyć aż lekko zmiękną. Kolejno dodać pokrojone w paseczki pieczarki. Całość przyprawić solą, pieprzem, oregano i bazylią. Następnie dodać pomidory i całość chwile gotować na małym ogniu. Ugotowane tortellini odsączyć i przełożyć do naczynia żaroodpornego, lekko posypać mozzarellą, dołożyć warzyw z patelni i znów posypać serem. Wszystko zapiekać piekarniku w 160°C aż ser się rozpuści, u mnie to około 15 minut. Po upieczeniu posypać pokrojonym szczypiorkiem.