Tarta 4 sery z pomidorami

Tarta 4 sery z pomidorami i karmelizowaną czerwoną cebulką to takie trochę francuska, trochę włoska i polska tarta. Najważniejsze to, że jest pyszna zarówno na ciepło i na zimno bo jest tak syta i na raz z mężem nie daliśmy rady zjeść. Proponuję tez podawać z rukolą. 

Składniki

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 1 jajko
  • 1 ser camembert
  • 100 g tartego sera mozzarella 
  • 100 g sera gorgonzola
  • 50 g sera koziego
  • 2 pomidory
  • 2 cebule czerwone
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki oliwy
  • przyprawa do dań kuchni włoskiej
  • 200 g fasoli Jaś (jako obciążenie)
Do miski wbić jajko, dodać mąkę oraz podzielone na kawałki masło. Wyrobić ciasto, uformować kulę i włożyć do lodówki na minimum pół godziny. Ciasto wyłożyć na blat oprószony mąką i rozwałkować. Cienkie ciasto wyłożyć na formę do tart, docisnąć do brzegów a nadmiar ciasta odkroić. Ciasto ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia i wysypać suchą fasolę. Formę włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C piekarnika i piec przez 30 minut. Po upieczeniu zdjąć fasolę i oraz papier i piec jeszcze 5 minut. W międzyczasie pokroić cebulę w piórka, podsmażyć na oleju a gdy już się zeszkli polać miodem i podsmażać aż cebula się skarmelizuje. Wszystkie sery i pomidory pokroić w plastry. 
Na upieczonym spodzie tarty ułożyć plastry serów, skarmelizowaną cebulkę a na wiech pomidory.


Całość posypać przyprawami i wnów włożyć do piekarnika na około 20 minut.