Tarta 4 sery z pomidorami i karmelizowaną czerwoną cebulką to takie trochę francuska, trochę włoska i polska tarta. Najważniejsze to, że jest pyszna zarówno na ciepło i na zimno bo jest tak syta i na raz z mężem nie daliśmy rady zjeść. Proponuję tez podawać z rukolą.
Składniki
- 1 szklanka mąki pszennej
- 200 g masła
- 1 jajko
- 1 ser camembert
- 100 g tartego sera mozzarella
- 100 g sera gorgonzola
- 50 g sera koziego
- 2 pomidory
- 2 cebule czerwone
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki oliwy
- przyprawa do dań kuchni włoskiej
- 200 g fasoli Jaś (jako obciążenie)
Do miski wbić jajko, dodać mąkę oraz podzielone na kawałki masło. Wyrobić ciasto, uformować kulę i włożyć do lodówki na minimum pół godziny. Ciasto wyłożyć na blat oprószony mąką i rozwałkować. Cienkie ciasto wyłożyć na formę do tart, docisnąć do brzegów a nadmiar ciasta odkroić. Ciasto ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia i wysypać suchą fasolę. Formę włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C piekarnika i piec przez 30 minut. Po upieczeniu zdjąć fasolę i oraz papier i piec jeszcze 5 minut. W międzyczasie pokroić cebulę w piórka, podsmażyć na oleju a gdy już się zeszkli polać miodem i podsmażać aż cebula się skarmelizuje. Wszystkie sery i pomidory pokroić w plastry.
Na upieczonym spodzie tarty ułożyć plastry serów, skarmelizowaną cebulkę a na wiech pomidory.
Całość posypać przyprawami i wnów włożyć do piekarnika na około 20 minut.