Serniczek z kawowym musem to moje ciasto urodzinowe. Mamy pandemię więc imprezki nie robiłam a że były prezenty to ja ciasto rozdałam, podzieliłam je na kilka porcji: jedna do pracy, druga dla rodziny a trzecia dla przyjaciółki i rozwiozłam je zostawiając na wycieraczce. Czasy wyjątkowe to i świętowanie inne niż dotychczas. A wracając do samego serniczka ja go ozdobiłam orzeszkami arachidowymi w czekoladzie, migdałami w czekoladzie z cynamonem i tartą czekoladą deserową.
Składniki
spód
- 200 g ciasteczek markiz np Oreo
- 40 g rozpuszczonego masła
masa serowa
- 1 kg twarogu na sernik
- 1 szklanka drobnego cukru
- 5 jaj
- 125 ml śmietanki kremówki
- 40 g budyniu śmietankowego
mus kawowy
- 1½ łyżki kawy rozpuszczalnej
- 100 g białej czekolady
- 100 g mlecznej czekolady
- 2 łyżeczki żelatyny
- 80 ml (⅓ szklanki) ciepłego mleka
- 250 ml mocno schłodzonej śmietanki kremówki
Ciasteczka rozbić lub zmiksować na proszek i zmieszać z rozpuszczonym zimnym masłem. Ciasteczka wyłożyć na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie je uklepać.
Twaróg, jaja, cukier, kremówkę i budyń zmiksować na jednolitą masę. Masę serową wylać na ciasteczka w tortownicy i piec w 160°C przez około godzinę. Po tym czasie wyłączyć piekarnik a sernik zostawić w środku do wystygnięcia.
Czekolady połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej do ich całkowitego rozpuszczenia. Żelatynę zalać ciepłą wodą tak, by ją zakryła i zostawić do napęcznienia ale dalej była płynna i dodać do niej ciepłe mleko wymieszane z kawą rozpuszczalną. Śmietankę ubić mikserem na gęstą masę, dodać ostudzoną czekoladę oraz mleko z kawą. Mus przełóż na wierzch ostudzonego sernika. Ciasto wstawić do lodówki, na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Wierzch ozdobić według upodobań.