Schab w cebulowej glazurze

Kto powiedział, że z plastry schabu można tylko smażyć w panierce na tłuszczu? Ja przedstawiam wam schab w cebulowej glazurze. Mięsko jest kruche, delikatne i na pewno nie takie ciężkostrawne jak te klasyczne smażone. To propozycja na niedzielny obiad dla całej rodziny, a moja córeczka mówi, że było pysznie aż jej się uszy trzęsły i wzięła dokładkę !


Składniki

  • 5 plastrów schabu
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 cebule
  • 300 ml bulionu
  • 2 łyżki śmietanki 30%
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki
  • 1 łyżka pokrojonej natki pietruszki 
  • sól, pieprz
Cebulę pokroić w piórka i wrzucić ja na rozgrzana patelnię z łyżką oleju. Cebulkę zeszklić z solą i wędzoną papryką. Gdy będzie gotowa przełożyć do szerokiego garnka. W międzyczasie umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso delikatnie rozbić, doprawić solą i pieprzem z obu stron. Kotlety obtoczyć w mące i smażyć na patelni z obu stron po parę minut, do lekkiego zarumienienia a następnie przełożyć do garnka z cebulą całość zalać bulionem i dusić pod przykryciem na małym ogniu do miękkości mięsa, u mnie to było 45 minut. W razie potrzeby można dolać wody. Pod koniec duszenia dodać sos sojowy, natkę pietruszki oraz śmietankę i delikatnie wymieszać. Poddusić jeszcze kilka minut.