Kotleciki z dorsza w sosie cytrynowym

Jak jest u was, wy i wasze dzieci lubicie rybę, jak często jest na waszym stole, w jakiej postaci? Każdy ma swoje upodobania na jej podanie: jedni wolą smażoną w panierce, inni z piekarnika czy z grilla. Przyznaje u mnie z tym różnie ale staram się jak najczęściej. Ja dziś przedstawiam obiad w 15 minut, dosłownie, a są to pulpeciki z dorsza w sosie cytrynowym.

Składniki 

  • 450 g dorsza 
  • 1 jajko
  • 1 pęczek koperku
  • 400 ml (1 puszka) mleczka kokosowego
  • 1 cytryna
  • Sól, pieprz 
Dorsza, jajko, koperek i przyprawy włożyć do kielicha blendera/ malaksera i zblendować na gładką masę.


Na patelnię wlać mleczko kokosowe, dołożyć 3 plasterki cytryny i doprowadzić do wrzenia. Z masy rybnej uformować kotleciki i wrzucić je na gotujący się sos. 


Przykryć pokrywką i gotować przez 10 minut.