Jak jest u was, wy i wasze dzieci lubicie rybę, jak często jest na waszym stole, w jakiej postaci? Każdy ma swoje upodobania na jej podanie: jedni wolą smażoną w panierce, inni z piekarnika czy z grilla. Przyznaje u mnie z tym różnie ale staram się jak najczęściej. Ja dziś przedstawiam obiad w 15 minut, dosłownie, a są to pulpeciki z dorsza w sosie cytrynowym.
Składniki
- 450 g dorsza
- 1 jajko
- 1 pęczek koperku
- 400 ml (1 puszka) mleczka kokosowego
- 1 cytryna
- Sól, pieprz
Dorsza, jajko, koperek i przyprawy włożyć do kielicha blendera/ malaksera i zblendować na gładką masę.
Na patelnię wlać mleczko kokosowe, dołożyć 3 plasterki cytryny i doprowadzić do wrzenia. Z masy rybnej uformować kotleciki i wrzucić je na gotujący się sos.
Przykryć pokrywką i gotować przez 10 minut.