W niedzielę jest więcej czasu na śniadanie więc dziś zrobiłam naleśniki z serkiem mascarpone z karmelizowaną w miodzie gruszce i cynamonem. Jest szybko i wybornie a podniebienia mojej rodziny zaspokojone.
Składniki
na naleśniki
- 5 łyżek mąki pszennej
- 100 ml mleka
- 1 jajko
- szczypta soli
na farsz
- 2 gruszki
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka miodu
- ½ łyżeczki cynamonu
- 3 łyżki serka mascarpone
Gruszki obrać ze skórki, wyciąć gniazda nasienne a miąższ pokroić w niewielką kostkę. Gruszki poddusić przez ok. 4 minuty na roztopionym maśle i miodzie. Pod koniec dodać cynamon, wymieszać i ostudzić. Do miski wsypać mąkę, wlać mleko i jajko oraz sól, całość wymieszać za pomocą trzepaczki do połączenia składników. Na rozgrzanej patelni usmażyć naleśniki po 2 minuty po każdej stronie. Gotowe naleśniki położyć na talerz, nałożyć serek mascarpone z gruszkami i zwinąć go wedle uznania.