Naleśniki z mascarpone i karmelizowanymi gruszkami

W niedzielę jest więcej czasu na śniadanie więc dziś zrobiłam naleśniki z serkiem mascarpone z karmelizowaną w miodzie gruszce i cynamonem. Jest szybko i wybornie a podniebienia mojej rodziny zaspokojone. 


Składniki

na naleśniki

  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 100 ml mleka
  • 1 jajko
  • szczypta soli

na farsz

  • 2 gruszki 
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka miodu
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżki serka mascarpone
Gruszki obrać ze skórki, wyciąć gniazda nasienne a miąższ pokroić w niewielką kostkę. Gruszki poddusić przez ok. 4 minuty na roztopionym maśle i miodzie. Pod koniec dodać cynamon, wymieszać i ostudzić. Do miski wsypać mąkę, wlać mleko i jajko oraz sól, całość wymieszać za pomocą trzepaczki do połączenia składników. Na rozgrzanej patelni usmażyć naleśniki po 2 minuty po każdej stronie. Gotowe naleśniki położyć na talerz, nałożyć serek mascarpone z gruszkami i zwinąć go wedle uznania.