Ostatnio znajomy powiedział mi, że muffinki kojarzą mu się ze mną. Fakt, uwielbiam je robić ze względu na ich szybkość wykonania i różnorodność. Robię je często, dla syna do śniadaniówki, dla znajomych czy przyjaciół. Dziś podzielę się z wami kolejnym przepisem na muffinki tym razem takie z borówkami, są wilgotne, puszyste i przepyszne, idealne.
Składniki
- 1½ szklanki mąki pszennej
- ½ szklanki mleka 2%
- ⅓ oleju rzepakowego
- ½ szklanki cukru/ ksylitolu
- 1 jajko
- 1 łyżeczka pasty waniliowej lub 2 łyżeczki cukru z wanilią
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
- skórka z otartej ½ cytryny
- 350 g borówek amerykańskich
Piekarnik nagrzać do 180° C, u mnie funkcja termoobieg. Do miski wlać składniki mokre: mleko, olej, wbić jajo i wymieszać. Do drugiej miski wsypać suche składniki: mąka, cukier, pasta waniliowa, proszek do pieczenia, soda, skórka z cytryny. Składniki z suchej miski dodać do tej z mokrymi składnikami, całość wymieszać łyżką. Ciasto włożyć do papilotek w blaszce na muffinki a na wierzch włożyć po kilka borówek. Foremkę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 25 minut. Po upieczeniu wystudzić, można podawać z bita śmietaną.