Kasza jęczmienna z dynią i boczkiem

Dynia to zdecydowana i niekwestionowana królowa jesieni więc dziś gości na talerzach mojej rodziny. Połączyłam ją z kaszą, u mnie jęczmienna a może być pęczak, bulgur czy gryczana z boczkiem, pieczarkami i szpinakiem. Wyszło pysznie, bardzo sycąco i kolorowo. 

Składniki

  • 125 g boczku
  • 1 cebula
  • 400 g pieczarek
  • 300 g dyni bez skóry i pestek
  • 1 szklanka kaszy jęczmiennej
  • 2 garście świeżego szpinaku (lub 2 kulki mrożonego) 
  • Sól, pieprz, zioła prowansalskie

Boczek pokroić w kawałki podsmażyć na patelni, dodać pokrojoną w kostkę cebulkę, sól, pieprz i też podsmażyć. Gdy cebula się podsmaży dodać pokrojone pieczarki, dynię i zioła. Całość dusić przez około 15 minut, jeśli trzeba można podlać wodą. 


Po 10 minutach dodać szpinak. W osobnym garnku ugotować kaszę zgodnie z zaleceniami producenta i dodać ją na patelnię, całość wymieszać.