Ciasto pszczółki

Dziś ważny dla mnie dzień: urodziny mojego pierworodnego ! Poza tortem zawsze jest ciasto, słodkości nigdy dość. Ciacho na dziś to brzoskwiniowe pszczółki, prawda, że urocze! Zachwyciły dzieci ale też dorosłych a to ciasto wcale nie jest trudne, bo to czekoladowy biszkopt, krem budyniowy z kremówką oraz mus brzoskwiniowy z galaretkami.  Ciacho poleca się nie tylko na dziecięce imprezki. 


Składniki

na biszkopt

  • 3 duże jaja
  • ⅓ szklanki cukru
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • 46 g budyniu czekoladowego
  • 2 łyżki zimnej wody
krem waniliowy
  • 40 g budyniu śmietankowego
  • 24 g cukru z wanilią
  • 400 ml mleka 2%
  • 2 żółtka
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 3-4 łyżki zimnej wody
  • 500 ml śmietanki 36%, schłodzonej
mus brzoskwiniowy
  • 2 puszki brzoskwiń
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 20 g ciemnej czekolady
  • 5 g białej czekolady
  • płatki migdałowe
Piekarnik nagrzać do 170 °C. Białka oddzielić od żółtek i białka ubić przez około 2 minuty aż zrobi się sztywna piana. Następnie powoli dosypać cukier cały czas ubijając do czasu aż cukier się rozpuści a piana będzie błyszcząca. Zmniejszyć obroty miksera i dodać żółtka i po połączeniu odstawić mikser. Do miski dodać małymi porcjami mąkę, budyń w proszku i wymieszać łyżką. Przygotowane ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego już piekarnika na 25 minut a po upieczeniu wystudzić. 
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie i odstawić na parę minut.  Jedną szklankę mleka zagotować z cukrem z wanilią a w pozostałym mleku rozpuścić budyń w proszku i żółtka. Ta mieszankę wlać do gorącego mleka, zagotować i zdjąć z ognia i dodać żelatynę. Całość wymieszać do czasu aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Garnek szczelnie przykryć folią aby nie zrobiła się "skórka" i odstawić do wystudzenia. Gdy budyń już będzie wystudzony przemieszać by go napowietrzyć i następnie ubić śmietankę na sztywno. Za pomocą łyżki połączyć budyń z ubitą śmietanką. Wystudzony biszkopt namoczyć 3 łyżkami syropu z brzoskwiń a na wierzch wyłożyć krem i na 15 minut włożyć do lodówki aby krem zastygł. 


Brzoskwinie odsączyć z zalewy i wybrać 15 w miarę równych połówek. Resztę brzoskwiń zmiksować na puree aby uzyskać około 2,5 szklanki przecieru można dodać syrop z brzoskwiń. Puree przelać do garnka, zagotować. Po zdjęciu z ognia dosypać galaretki brzoskwiniowe, całość wymieszać aż galaretki się rozpuszczą. Puree odstawić do wystudzenia a gdy już będzie zimny wylać go na zastygnięty krem. Brzoskwinie ułożyć na osobnej blaszce tak, aby się ze sobą nie stykały a rozpuszczoną czekoladę napełnić rożek cukierniczy lub woreczek z grubszej foli obcinając rożek. Na brzoskwiniach zrobić paski a końcówką patyczka np. wykałaczka lub patyczkiem do szaszłyków zanurzyć w białej czekoladzie i zrobić oczy a czarna czekolada źrenice. każdą brzoskwinie delikatnie naciąć w miejscu gdzie będą skrzydła i wsunąć dwa płatki migdałów. Gdy czekolada zastygnie ułożyć brzoskwinie na musie który nie jest jeszcze do końca zastygnięty bo dzięki temu pszczółki dobrze się zasklepią z musem. Gotowe ciasto studzić w lodówce najlepiej przez cała noc.