Cukinia to bardzo uniwersalne warzywo, które co roku mam w ogródku. Robię niej przetwory, dodaje do obiadu, przekąsek, robię zupę krem czy tak jak dziś placuszki. I znów bardzo uniwersalny i szybki posiłek bo na ciepło są pyszne na obiad czy kolację ale też można spakować na wynos, do śniadaniówki. Moja ulubiona wersja to właśnie ze skyrem i wędzonym łososiem. Polecam gorąco!
Składniki
- ok. 700 g cukinii
- ok. 400 g ziemniaków
- 3 jajka
- 3 łyżki mąki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- Sól, pieprz
- Olej do smażenia
- Łosoś wędzony
- Skyr lub jogurt naturalny
Cukinię zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, a ziemniaki na tarce o małych oczkach, dodać 2 łyżeczki soli i odstawić na 15 minut.
Gdy cukinia puści sok odsączyć i wymieszać z jajkami, czosnkiem, ziołami i pieprzem. Smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron, na złoty kolor. Podać posmarowane skyrem i kawałkami łososia.