Placki cukiniowo -ziemniaczane ze skyrem i wędzonym łososiem

Cukinia to bardzo uniwersalne warzywo, które co roku mam w ogródku. Robię niej przetwory, dodaje do obiadu, przekąsek, robię zupę krem czy tak jak dziś placuszki. I znów bardzo uniwersalny i szybki posiłek bo na ciepło są pyszne na obiad czy kolację ale też można spakować na wynos, do śniadaniówki. Moja ulubiona wersja to właśnie ze skyrem i wędzonym łososiem. Polecam gorąco!


Składniki
  • ok. 700 g cukinii 
  • ok. 400 g ziemniaków
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki 
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich 
  • Sól, pieprz
  • Olej do smażenia
  • Łosoś wędzony
  • Skyr lub jogurt naturalny 
Cukinię zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, a ziemniaki na tarce o małych oczkach, dodać 2 łyżeczki soli i odstawić na 15 minut. 



Gdy cukinia puści sok odsączyć i wymieszać z jajkami, czosnkiem, ziołami i pieprzem. Smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron, na złoty kolor. Podać posmarowane skyrem i kawałkami łososia.