Kalafior w cieście z piekarnika

Pierwotnie nie wiedziałam do jakiej kategorii zakwalifikować ten posiłek bo może być kolacją, przekąska i dodatkiem do sałatki czy obiadu. Jedno jest pewne, jest pysznie i szybko. Moja propozycja podania z sosem czosnkowym, oczywiście własnej roboty.

Składniki 

  • 1 kalafior
  • 120 g mąki
  • 200 ml wody
  • ½ łyżeczki czosnku granulowanego 
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej i ostrej
  • ½ łyżeczki przyprawy do grilla lub do kebabu
  • Sól 
Różyczki kalafiora ugotować al dente. Z mąki, wody i przypraw wyrobić ciasto, konsystencja jak na naleśniki. 

Każdą różyczkę kalafiora zanurzyć w powstałym cieście i wyłożyć je na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180°C z funkcją termoobieg przez 20 minut.