Ciasto z figami

Dziś w Dzień Chłopaka ciastem z figami umilam to święto moim chłopcom. Placek jest wilgotny, pachnący i puszysty więc to bardzo dobry pomysł, co i moi mężczyźni potwierdzili. Jako ciekawostka: owoc figi to symbol płodności i dobrobytu, uważany przez niektórych za silny afrodyzjak!


Składniki  

  • 2 szklanki mąki 
  • ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki mleka
  • ½ szklanki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • 2 jaja
  • 5-6 świeżych fig
  • 1 łyżeczka cukru pudru
Do miski miksera wbić jaja i na najwyższych obrotach ubijać je na puch, dodać cukier i cukier z wanilią. 


Po chwili wąskim strumieniem wlać mleko oraz olej, wciąż miksując ale tym razem na małych obrotach. Na koniec dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, miksować do połączenia składników. Ciasto powinno mieć dość gęstą konsystencję. Okrągłą blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto. Na wierzchu ułożyć pokrojone na ósemki figi ze skórką.




 Ciasto wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec przez 45 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu i wystygnięciu udekorować cukrem pudrem.