Kotlety z indyka, kaszy kuskus i cukinii

Dziś na obiad polecam lekkie i pyszne kotleciki z indyka i kaszy kuskus. Do tego dodałam cukinię ale można ją zastąpić tartą marchewką. Takie połączenie to źródło białka tak ważnego w naszej codziennej diecie. Dawno mnie tu nie było ale już nadrabiam bo moje życie osobiste i zawodowe mocno się zmieniło ale w dobra stronę więc jest dobrze. 


Składniki
  • ok. 400 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 średnia cukinia
  • 5 łyżek kaszy kuskus
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
Cukinię zetrzeć a tarce o małych oczkach i wymieszać z mięsem, surowa kaszą, jajami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz przyprawami. Odczekać około 10 minut aż kasza wsiąknie płyny. Z powstałej masy uformować kotleciki. Można je upiec w piekarniku więc łyżką wyłożyć kotleciki na blaszkę z papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180° C przez 30 minut. Można tez je usmażyć, tak jak ja to zrobiłam: kotlety obtoczyć w bułce tartej i smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor.