Sałatka z młodych ziemniaków że szparagami z szynką szwarcwaldzką, czerwoną cebulką a do tego sos czosnkowy to propozycja na kolacje lub dodatek do grilla. Jeśli sos czosnkowy zamienimy na sos winegret możemy wziąć ze sobą do pracy czy szkoły. Jest to posiłek pożywny, sezonowy, prosty w przygotowaniu a co najważniejsze smaczny.
Składniki
- ok. 10 młodych ziemniaków
- pęczek zielonych szparagów
- ½ czerwonej cebuli
- szynka szwarcwaldzka
- ½ szklanki grzanek
- mały jogurt
- 1 łyżeczka majonezu
- ząbek czosnku
- sól, pieprz
Ziemniaczki najlepiej wybrać te najmniejsze lub równe, umyć i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Złamać zdrewniałe końcówki szparagów, ugotować o osłodzonej i osolonej wodzie i pokroić na kilku centymetrowe kawałki. Cebulę pokroić i sparzyć wrzątkiem a szynkę pokroić na kilku centymetrowe prostokąty. Jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek, majonez i przyprawy dokładnie wymieszać. Na talerzu wyłożyć wszystkie składniki, polać sosem czosnkowym.