Zapiekanka z kaszy gryczanej kurczaka i pieczarek

Kasza gryczna to nasza ulubiona odmiana kaszy obiadowej.  Lubimy ją z gulaszem, w zapiekance a synek lubi ją sypką z masełkiem. Zapiekanki to świetny sposób nie tylko na "sprzatanie" lodówki ale też na przemycenie warzyw czy innych cennych wartości odżywczych (ale zabrzmiało naukowo :). Po prostu polecam zapiekanki a tą z kaszą szczególnie!




Składniki
  • 100 g kaszy gryczanej
  • 200 g fileta z kurczaka 
  • 200 g pieczarek
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajo 
  • 300 g papryki konserwowej
  • 200 ml passatę lub sok pomidorowy 
  • Oregano
  • Sól, pieprz 
Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie zgodnie z instrukcją producenta. Kurczaka zmielić lub pokroić w drobną kostkę, przyprawić, podsmażyć i odstawić na wystygnięcia do naczynia w którym będzie zapiekane. Na tej samej patelni podsmażyć drobno pokrojoną cebulę i czosnek. W naczyniu żaroodpornym połączyć kaszę z mięsem a nastepnie dodać pokrojone półksiężyce pieczarki, startą na tarce o dużych oczkach marchewkę i pokrojoną w kostkę paprykę. W miseczce wymieszać jajo, passatę i przyprawy, zalać zapiekankę i równomiernie rozprowadzić. Piec w 180°C przez około 25 minut.