Kasza gryczna to nasza ulubiona odmiana kaszy obiadowej. Lubimy ją z gulaszem, w zapiekance a synek lubi ją sypką z masełkiem. Zapiekanki to świetny sposób nie tylko na "sprzatanie" lodówki ale też na przemycenie warzyw czy innych cennych wartości odżywczych (ale zabrzmiało naukowo :). Po prostu polecam zapiekanki a tą z kaszą szczególnie!
Składniki
- 100 g kaszy gryczanej
- 200 g fileta z kurczaka
- 200 g pieczarek
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajo
- 300 g papryki konserwowej
- 200 ml passatę lub sok pomidorowy
- Oregano
- Sól, pieprz
Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie zgodnie z instrukcją producenta. Kurczaka zmielić lub pokroić w drobną kostkę, przyprawić, podsmażyć i odstawić na wystygnięcia do naczynia w którym będzie zapiekane. Na tej samej patelni podsmażyć drobno pokrojoną cebulę i czosnek. W naczyniu żaroodpornym połączyć kaszę z mięsem a nastepnie dodać pokrojone półksiężyce pieczarki, startą na tarce o dużych oczkach marchewkę i pokrojoną w kostkę paprykę. W miseczce wymieszać jajo, passatę i przyprawy, zalać zapiekankę i równomiernie rozprowadzić. Piec w 180°C przez około 25 minut.