Sałatka z ciecierzycą, rzodkiewką i ogórkiem

Wiosna na talerzu! Dziś proponuję wiosenną sałatkę z rzodkiewką, szpinakiem i ciecierzycą. Gdy za oknem robi się coraz cieplej wolę lekkie kolacje i taka właśnie powstała. Sałatka jest bardzo chrupiaca, kolorowa, jak wsponiałam lekka a jednocześnie syta dzięki ciecierzycy i pełna witamin. Podane składniki są na 3 porcje. 


Składniki

  • 1 ogórek szklarniowy
  • pęczek rzodkiewek około 12 sztuk
  • 400 g ciecierzycy ze słoika
  • 3 garści szpinaku
  • garść natki kolędry
  • 2 łyżki oliwy
Ciecierzycę odcedzić z zalewy na sitko, przepłukać ją pod bieżącą wodą i dobrze odsączyć. Warzywa dobrze umyć bo rzodkiewkę i ogórka nie należy odbierać ze skórki a następnie pokroić je w pół plasterki. Na talerze lub do miski wyłożyć szpinak, dodać rzodkiewki, ogórka i ciecierzycę. Całość skropić oliwą a na wierzch posypać kolędrę.