Wiosna na talerzu! Dziś proponuję wiosenną sałatkę z rzodkiewką, szpinakiem i ciecierzycą. Gdy za oknem robi się coraz cieplej wolę lekkie kolacje i taka właśnie powstała. Sałatka jest bardzo chrupiaca, kolorowa, jak wsponiałam lekka a jednocześnie syta dzięki ciecierzycy i pełna witamin. Podane składniki są na 3 porcje.
Składniki
- 1 ogórek szklarniowy
- pęczek rzodkiewek około 12 sztuk
- 400 g ciecierzycy ze słoika
- 3 garści szpinaku
- garść natki kolędry
- 2 łyżki oliwy
Ciecierzycę odcedzić z zalewy na sitko, przepłukać ją pod bieżącą wodą i dobrze odsączyć. Warzywa dobrze umyć bo rzodkiewkę i ogórka nie należy odbierać ze skórki a następnie pokroić je w pół plasterki. Na talerze lub do miski wyłożyć szpinak, dodać rzodkiewki, ogórka i ciecierzycę. Całość skropić oliwą a na wierzch posypać kolędrę.