Weekendowe śniadania u nas zawsze są na ciepło. Dziś mieliśmy ochotę na marchewkowe placuszki. Moja córka uwielbia te placki posmarowane jogurtem naturalnym. Ja lubię zrobić tych placuszków z podwójnej porcji i wziąć je ze sobą na wynos do pracy lub zjeść je na drugie śniadanie bo wystygnięte też są spoko.
Składniki
- 3 duże marchewki
- 3 łyżki płatków owsianych
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- natka pietruszki
- sól
- olej do smażenia
Marchewki zetrzeć na tarce o małych oczkach, dodać pokrojoną natkę pietruszki, jogurt oraz jajko. Płatki owsiane i siemienie zmielić i też dodać do masy na placuszki. Całość wymieszać i odstawić na 5 minut by płatki lekko namokły. Uformować niewielkie placuszki. Masa powinna być zwarta a placuszki po uformowaniu powinny trzymać nadany im kształt.. Smażyć na patelni po kilka minut z każdej strony by delikatnie się zarumieniły.