Krucha tarta z rabarbarem, serkiem kanapkowym i wytrawną śmietaną to świetne połączenie kwaśnego i słodkiego. Warto wypróbować ten przepis póki jeszcze sezon na rabarbar trwa, bo zaraz się skończy i będzie trzeba czekać cały rok. Teraz, gdy temperatury na zewnątrz są coraz wyższe to podaję tą tatrę z bitą śmietaną i gałką lodów, dzieci uwielbiają to połączenie.
Składniki
na ciasto
- 250 g mąki pszennej
- 120 g drobnego cukru
- 125 g masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
- szczypta soli
Krem
- 3 jajka
- 200 g kwaśnej śmietany
- 100 g cukru
- 250 g serka kanapkowego np. mój ulubiony
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
- 4 - 5 łodyg rabarbaru
Rabarbar umyć i pokroić na równe ok. 2-3 cm kawałki. Jaja, twarożek, kwaśną śmietanę, cukier i cukier wymieszać w mikserze. Foremkę wysmarować tłuszczem a ciasto rozwałkować i wyłożyć na foremkę a następnie wylać masę jajeczno - śmietanową. Kawałki rabarbaru ułożyć, jeden obok drugiego. Placek wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika na około 45 minut, by upiekło się na rumiano złoto. Po upieczeniu ostudzić na kratce i można posypać cukrem pudrem.