Krucha tarta z rabarbarem

Krucha tarta z rabarbarem, serkiem kanapkowym i wytrawną śmietaną to świetne połączenie kwaśnego i słodkiego. Warto wypróbować ten przepis póki jeszcze sezon na rabarbar trwa, bo zaraz się skończy i będzie trzeba czekać cały rok. Teraz, gdy temperatury na zewnątrz są coraz wyższe to podaję tą tatrę z bitą śmietaną i gałką lodów, dzieci uwielbiają to połączenie.


Składniki 
na ciasto 
  • 250 g mąki pszennej 
  • 120 g drobnego cukru
  • 125 g masła 
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią 
  • szczypta soli
Krem 
  • 3 jajka 
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • 100 g cukru 
  • 250 g serka kanapkowego np. mój ulubiony 
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią 
  • 4 - 5 łodyg rabarbaru
Mąkę, cukier, cukier z wanilią, jajko, sól i pokrojone w kawałki masło włożyć do miski i zagnieść rękami na gładkie ciasto. Gotową masę uformować w kulę i zawiną w folię spożywczą a następnie umieścić ją w lodówce na 60 minut. 
Rabarbar umyć i pokroić na równe ok. 2-3 cm kawałki. Jaja, twarożek, kwaśną śmietanę, cukier i cukier wymieszać w mikserze. Foremkę wysmarować tłuszczem a ciasto rozwałkować i wyłożyć na foremkę a następnie wylać masę jajeczno - śmietanową. Kawałki rabarbaru ułożyć, jeden obok drugiego. Placek wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika na około 45 minut, by upiekło się na rumiano złoto. Po upieczeniu ostudzić na kratce i można posypać cukrem pudrem.