Drożdzowe bułeczki z rabarbarem i truskawkami

Z majem w ogrodzie i na targu pojawiją się wyczekiwane nowalijki a wśród ich rabarbar i truskawki. Do niedzielnej kawki postanowiłam więc upiec drożdżówki z rabarbarem i truskawkami. Połączenie słodziutkich truskawek z kwaskowatym rabarbarem i znów słodką kruszonką gwarantuje sukces! Mi z tej porcji wyszło 8 bułeczek i piekłam je na dwóch blaszkach w tym samym czasie. Bułeczki można polać jeszcze lukrem ale ja już nie chciałm podnosić im kaloryczności. 


Składniki
Ciasto
  • 20 g drożdzy
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 4 szklanki maki
  • 8 łyżek oleju
  • szcypta soli
Dżem
  • 300 g rabarbaru
  • 200 g truskawek
  • 2 łyzki masła
  • 3 łyżki cukru
Kruszonka
  • 50 g masła
  • 50 g cukru
  • 100 g mąki
Drożdze i cukier rozpuścić w letnim mleku i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesiać do miski dodać zaczyn drożdzowy oraz resztę składników na ciasto, całość zagnieść aż ciasto będzie gładkie. Odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Umyty rabarbar i truskawki pokroić na kawałki. Na patelni rozpuścić masło, dodać rabarbar i truskawki a po chwili cukier. Całość dusić na średnim ogniu około 20 minut, aż dżem lekko zgęstnieje, odstawić by wystygło. 



Składniki kruszonki połaczyć ze sobą. Gdy ciasto już wyrośnie podzielić je na kulki wielkość małego jabłka, spłaścić i wyłożyć po 2-3 łyżeczki dżemu. 


Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ułożyć bułeczki, posypać kruszonką. Bułeczki włożyć do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec przez 30 minut.