Bakłażan z grilla

W maju, gdy jesteśmy stęsknieni za częstym przebywaniem na świeżym powietrzu lubimy i obiad czy kolacje zjeść w ogrodzie. Za tym idzie grillowanie. Warzywa z dodatkami są świetnym pomysłem na lekką kolację czy dodatek do obiadowego grilla. Dziś był bakłażan z feta ale spokojnie może być mozzarella, a pomidorki koktajlowe zamienione na pomidory np. malinowe czy bawole serca w sezonie. 


Składniki:
  • bakłażan
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • ser feta (ok. 50 g)
  • oliwa do skropienia 
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
Bakłażany umyć, pokroić w plastry ale w wzdłuż (jak na zdjęciu na dole), delikatnie posolić z jednej strony, zostawić na kilka minut aż puszczą soki i wyjdzie z nich goryczka. Pomidorki umyć, pokroić w cienkie plastry. Bakłażany grillować z jednej strony, przełożyć na drugą, posmarować oliwą wymieszaną z przetartym czosnkiem, rozkruszyć na nich fetę a później położyć plastry pomidorków. Grillować jeszcze kilka minut pod przykryciem, aż feta nieco się rozpuści. Podawać udekorowane świeżymi ziołami.