W maju, gdy jesteśmy stęsknieni za częstym przebywaniem na świeżym powietrzu lubimy i obiad czy kolacje zjeść w ogrodzie. Za tym idzie grillowanie. Warzywa z dodatkami są świetnym pomysłem na lekką kolację czy dodatek do obiadowego grilla. Dziś był bakłażan z feta ale spokojnie może być mozzarella, a pomidorki koktajlowe zamienione na pomidory np. malinowe czy bawole serca w sezonie.
Składniki:
- bakłażan
- kilka pomidorków koktajlowych
- ser feta (ok. 50 g)
- oliwa do skropienia
- 1 ząbek czosnku
- sól
Bakłażany umyć, pokroić w plastry ale w wzdłuż (jak na zdjęciu na dole), delikatnie posolić z jednej strony, zostawić na kilka minut aż puszczą soki i wyjdzie z nich goryczka. Pomidorki umyć, pokroić w cienkie plastry. Bakłażany grillować z jednej strony, przełożyć na drugą, posmarować oliwą wymieszaną z przetartym czosnkiem, rozkruszyć na nich fetę a później położyć plastry pomidorków. Grillować jeszcze kilka minut pod przykryciem, aż feta nieco się rozpuści. Podawać udekorowane świeżymi ziołami.