Spaghetti z pesto, cukinią i pomidorami suszonymi

Lekki i błyskawicznie szybki obiad to makaron z pesto, cukinią i suszonymi pomidorami. To danie znów powstało gdy czyściłam lodówkę, przegladałam co mam w szufladach kuchni i pięknie kwitnacą bazylią na parapecie. Wyszło pysznie i to co lubię, domowy posiłek z najlepszych składników. Włosi mówią, że pesto jest zawsze z bazyli bo z pietruszki czy jarmuża to sos. 


Składniki
  • 200 g makaronu spaghetti
  • ½ cukini
  • 6 suszonych pomidorków
  • 2 pęczki świeżej bazylii
  • 10 łyżek oliwy
  • 2 ząbki czosnku 
  • 50 g orzeszków pini
  • 1 garść orzechów włoskich
  • 1 łyżka soku z cytryny 
  • 100 g sera grana panado
Makaron ugotować zgodnie z zaleceniem producenta na opakowaniu. Umytą cukinię, wraz ze skórką pokroić wzdłuż na 4 części a później w poprzek na plasterki. Wrzucić na patelnię z 1 łyżką oliwy z suszonych pomidorów, po chwili dodać pokrojone pomidory.


 Umyte liście bazylii, oliwę, czosnek, orzechy i sok z cytryny umieścić w malakserze czy blenderze i zmiksować wszystko na gładką masę. Na patelnię wrzucić ugotowany makaron i pesto. Całość dokładnie wymieszać i wyłożyć na talerze.