Już jutro majówka, troszkę krótsza niż zwykle bo święto wypada w piątek i niedzielę ale za to można sobie ją osłodzić. Ja gorąco polecam krucho - serowe ciasteczka wiatraczki nadziewane marmoldą czy ulubionym dżemem. Są lekkie, mięciutkie i pyyyyyszne. To sposób gdy zalega nam w lodówce twaróg a przepis jest mega łatwy nawet do zapamietania bo 3 główne składniki muszą ważyć tyle samo gramów.
Składniki
- 200 g twarogu półtłustego
- 200 g masła
- 200 g mąki pszennej typ 550
- 2 łyżki ksylitolu
- 100 g marmolady
- 1 jajko
Mąkę, masło, twaróg i cukier wymieszać na jednolitą masę. Powstałe ciasto włożyć na 60 minut do lodówki a po tym czasie rozwałkować i wyciąć kwadraty wielkości ok 10 cm. Każdy kwadrat naciąć ok. 3 cm w rogu w kierunku do środka a na środek położyć 1 łyżeczkę marmolady. Róg z każdego nacięcia połączyć ze sobą na środku, nad maroladą by powstał wiatraczek.
Każde ciastko wysmarować pędzelkiem roztrzepanym jajkiem. Piec w nagrzanym do 180°C piekarniku przez 15 minut.
Każde ciastko wysmarować pędzelkiem roztrzepanym jajkiem. Piec w nagrzanym do 180°C piekarniku przez 15 minut.