Dziś podzielę się z wami przepisem na risotto z cukinią i pieczarkami bo zależało mi na szybkim a zdrowym obiedzie. Podstawą jest włoski ryż, który charakteryzuje się dużymi owalnymi ziarenkami. Sukcesem tego dania jest skupienie bo trzeba pilnować i mieszać by ryż się nie rozgotował, był jędrny a odpowiednio kleisty.
Składniki
- 100 g ryżu do risotto
- 1 cukinia
- 200 g pieczarek
- 300 ml bulionu
- 1 łyżka oliwy
- 100 g sera parmezan
- ½ łyżeczli kurkumy
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- sól, pieprz
Na oliwie podsmażyć pokrojone w paseczki pieczarki, po chwili dodać pokrojoną, nieobraną cukinię. Po paru minutach dodać suchy ryż i stopniowo dolewać bulion do czasu aż ryż będzie miękki. Przyprawić do smaku: solą, pieprzem, kurkumą i papryką oraz połową stratego na małych oczkach sera. Całość wymieszać.