Pieczona szynka wieprzowa to pomysł na wielkanocny obiad, podany z ziemniakami i buraczkami to mój ulubione zestawienie. Gdy szynka ostygnie i zostanie z obiadu super sprawdzi się jako wędlina na kanapki czy przekąska na desce wędlin i serów. Domowej roboty szynka to zawsze dobry pomysł a nie jest wcale taka pracochłonna tylko trzeba to zaplanować dzień wcześniej.
Składniki
- 1 kg szynki wieprzowej kulki
- 2 cebule
- 5 łyżek bulionu
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki musztardy
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki majeranku
- 1 łyżeczka oregano
- ½ łyżeczki papryki słodkiej
- ½ łyżeczki papryki ostrej
- ½ łyżeczki soli, pieprz
W naczyniu w którym będzie pieczone mięso (mniej zmywania) mieszamy składniki na marynatę: olej, musztarda, czosnek przeciśnięty przez praskę, majeranek, oregano, papryki oraz sól i pieprz. Soli dodać tylko te ½ łyżeczki bo zbyt duża ilość spowoduje że mięso będzie suche. Szynkę włożyć do marynaty, zamknąć naczynie (jeśli nie ma pokrywki to folia spożywcza) i odstwaic do lodówki, najlepiej na całą noc a najkrócej na 3 godziny. Kiedy minie już czas pieczenia nagrzać piekarnik do 220°C by się nagrzał. Z mięsa do naczynia zeskrobać marynatę i obsmażyć po 2 minuty szynkę na rozgrzanej suchej patelni, z każdej strony. Podsmażenie zamknie pory mięsa, dzieki temu będzie soczyste a marynata mogłaby się przypalić a nie mięso. Do marynaty w naczyniu dodać pokrojoną cebulę i bulion. Całość wymieszać i znów włożyć już obsmażoną szynkę i ponownie przykryć marynatą. Szynkę włożyć do nagrzanego piekarnika, bez przytkrycia i piec 20 minut (wysoka temperatura domknie soki mięsa). Po tym czasie zamknąć naczynie i piec w 140°C. czas pieczenia zależy od wagi mięsa tj. moja szynka ma 1 kg więc pieke 1 godzinę, jesli by miała 1,5 kg piec 1,5 godziny. Szynkę co jakiś czas polewać powstałym sosem. Gdy się już upiecze, nie kroić od razu, odczekać 10 minuty by mięso "odpoczeło", soki nie wypłyneły.