Pasztet z ciecierzycy i warzyw

Tegoroczna Wielkanoc na pewno będzie wyjątkowa i niezapomniana przez Covid-19. By zachować namiastkę normalności niech choć potrawy będą tradycyjne ale nowoczesne. Pasztet z ciecierzycy i warzyw idealnie się tu wpisuje na Wielkanocny stół i świetnie się komponuje z chrzanem, jest kremowy i wilgotny. Porównując pracę przy pasztecie mięsnym a tym to tyle co nic a smak jest zbliżony. 


Składniki
  • 400 g ciecierzycy
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • kawałek korzenia selera
  • 200 g pieczarek
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 płaska łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki zmielonych otrębów owsianych
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka nasion (czarnuszka, siemię lniane, pestki słonecznika)
  • sól, pieprz ziołowy
Ciecierzycę odcedzić z zalewy ale jej nie wylewać bo może się jeszcze przydać. Warzywa oczyścić i obrać. Cebulę, czosnek i pieczarki pokroić na małe kawałki a marchewkę i seler zetrzeć na dużych oczkach. Na patelni rozgrzać masło i usmażyć cebulę z czosnkiem, po chwili dodać pieczarki, marchewkę i seler. Całość doprawić solą oraz pieprzem i smażyć na średnim ogniu aż warzywa się przyrumienią. W kielichu blendera połączyć warzywa z patelni z ciecierzycą, dodać jajko, otręby owsiane, przyprawy i całość zblendować na gładką masę. Jeśli uzyskana masa jest zbyt sucha dodać dodać kilka łyżek zalewy z ciecierzycy a jeśli zbyt rzadka to dosypać otrębów. Do wyłożonej papierem do pieczenia keksówce wlać masę pasztetową a wierzch posypać ziarnami. Blaszkę włożyć do nagrzanego do 180° C piekarnika i piec 50-55 minut. Po tym czasie pasztet zostawić do wystygnięcia w piekarniku.