Tegoroczna Wielkanoc na pewno będzie wyjątkowa i niezapomniana przez Covid-19. By zachować namiastkę normalności niech choć potrawy będą tradycyjne ale nowoczesne. Pasztet z ciecierzycy i warzyw idealnie się tu wpisuje na Wielkanocny stół i świetnie się komponuje z chrzanem, jest kremowy i wilgotny. Porównując pracę przy pasztecie mięsnym a tym to tyle co nic a smak jest zbliżony.
Składniki
- 400 g ciecierzycy
- 1 marchewka
- 1 cebula
- kawałek korzenia selera
- 200 g pieczarek
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- 1 płaska łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 łyżki zmielonych otrębów owsianych
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka nasion (czarnuszka, siemię lniane, pestki słonecznika)
- sól, pieprz ziołowy
Ciecierzycę odcedzić z zalewy ale jej nie wylewać bo może się jeszcze przydać. Warzywa oczyścić i obrać. Cebulę, czosnek i pieczarki pokroić na małe kawałki a marchewkę i seler zetrzeć na dużych oczkach. Na patelni rozgrzać masło i usmażyć cebulę z czosnkiem, po chwili dodać pieczarki, marchewkę i seler. Całość doprawić solą oraz pieprzem i smażyć na średnim ogniu aż warzywa się przyrumienią. W kielichu blendera połączyć warzywa z patelni z ciecierzycą, dodać jajko, otręby owsiane, przyprawy i całość zblendować na gładką masę. Jeśli uzyskana masa jest zbyt sucha dodać dodać kilka łyżek zalewy z ciecierzycy a jeśli zbyt rzadka to dosypać otrębów. Do wyłożonej papierem do pieczenia keksówce wlać masę pasztetową a wierzch posypać ziarnami. Blaszkę włożyć do nagrzanego do 180° C piekarnika i piec 50-55 minut. Po tym czasie pasztet zostawić do wystygnięcia w piekarniku.