Na Wielkanocnym stole króluje przede wszystkim mazurek i sernik ale lubię też muffinki czy ciasteczka. W tym roku proponuję ciasteczka jajeczka, które są nie tylko pyszne i słodziutkie ale też wspaniałą ozdobą stołu. Cieszą nie tylko oczy ale też podniebienie, zarówno tych młodszych jak i starszych domowników czy gości.
- 125 g masła
- 180 g mąki pszennej
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 50 g cukru pudru
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- 200 g dżemu lub konfitury morelowej
- 1 łyżeczka żelatyny
- cukier puder do oprószenia
Zimne masło, mąkę pszenną i ziemniaczaną, cukier puder, jako i pastę waniliową włożyć do misy miksera. Ręcznie lub końcówką do ucierania, na niskich obrotach zmiksować składniki na zwartą masę i uformować z niej kulkę. Ciasto owinąć w folie spożywczą i na 1 godzinę włożyć do lodówki. Po tym czasie ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkować ciasto na grubość około 3 mm. Foremka w kształcie jaja wykroić ciasteczka i w polowie ciasteczk wkroić małą dziurkę, ja to tego użyłam korka po butelce PET. Ciastka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym do 180° C piekarniku przez 12 minut. Po upieczeniu ciasteczka wystudzić. W rondelku podgrzać dżem ale nie zagotowywać, zdjąć z ognia, jeśli trzeba zmiksować blenderem i dodać żelatynę, całośc dokładnie wymieszać. Wystudzone ciasta z dziurką posypać przez sitko cukrem pudrem a na pozostałe rozłożyć dżem i przykryc ciasteczkiem z dziurką. jesli zostanie jeszcze dżem wypełnić dziurki. Ostawić by dżem z żelatyną stężał.