Tarty wytrawne to danie wyśmienite na obiad czy ciepłą kolację chociaż na zimno, na wynos też świetnie się nadają. Tarta z botwinką już była więc teraz czas na taką z burakiem. Burak i ser pleśniowy to zawsze świetne połączenie a w zestawieniu ze słodkim batatem i sycącym kurczakiem to petarda! A co do ciasta to jak to mówi Jamie Oliver: " najlepszy sposób na ciasto francuskie? Kupić gotowe!"
Składniki
- 275 g ciasta francuskiego
- 3 średnie buraki
- 3 średnie bataty
- 200 g fileta z kurczaka
- 100 g sera pleśniowego zielonego
- 3 jaja
- 4 łyżki śmietany 12%
- 1 łyżka przyprawy do kurczaka
- sól, pieprz
Umyte, nieobrane buraki ugotować w niesolonej wodzie przez 60 minut lub kupić już ugotowane. Bataty obrać i ugotować w wodzie przez 10 minut. Fileta pokroić w kostkę, posypać przyprawą i podsmażyą na 1 łyżce oleju. Ciasto francuskie wyłożyć na formę do tarty i ponakłuwać je np widelcem.
Jaja, śmietankę oraz sól z pieprzem wymieszać i wylać do formy. Batata i buraka pokroić na plastry grubości około 3-4 mm i wyłożyć na ciasto francuskie z masą jajeczną. Kurczka wyłożyć na tartę a ser pleśniowy pokruszyć na wierzch. Piekarnik rozgrzac do 200° C a na czas grzania tartę włożyć do lodówki. Całość piec 20 minut.
Jaja, śmietankę oraz sól z pieprzem wymieszać i wylać do formy. Batata i buraka pokroić na plastry grubości około 3-4 mm i wyłożyć na ciasto francuskie z masą jajeczną. Kurczka wyłożyć na tartę a ser pleśniowy pokruszyć na wierzch. Piekarnik rozgrzac do 200° C a na czas grzania tartę włożyć do lodówki. Całość piec 20 minut.