Muffinki z bananem i czekoladą

I znów w kalendarzu świąt nieformalnych mamy okazje do cebebrowania w kuchni a mianowicie 30 marzec to Światowy Dzień Muffinka. Z dziećmi upiekliśmy dziś bananowo-czekoladowe muffinki bo są ich ulubione. Są świetne dla dzieci np. na imrezy urodzinowe czy zabawy w ogrodzie.


Składniki

  • 1½ szklanki mąki psznnej typ 1850
  • ½ łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • ½ szklanki ksylitolu
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • 2 jaja kurze
  • ½ szklanki oleju
  • ½ szklanki maślanki (lub jogurtu)
  • 2-3 dojrzałe banany
  • 100 g czekolady lub kropek czekoladowych
Czekoladę zetrzeć na tarce lub w malakserze. W jednej misce wymieszać suche składniki: mąka, soda, proszek do pieczenia, ksylitol, cukier z wanilią oraz większą część czekolady. W drugiej misce składniki mokre: jaja, maślanka i olej oraz rozgniecione np. widelcem banany. Obie masy z misek połączyć ze sobą, dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do papilotek umieszczonych w formie do muffinek. Muffinki posypac resztą czekolady. Piec w nagrzanym do 180°C piekarnku przez 25 minut.