I znów w kalendarzu świąt nieformalnych mamy okazje do cebebrowania w kuchni a mianowicie 30 marzec to Światowy Dzień Muffinka. Z dziećmi upiekliśmy dziś bananowo-czekoladowe muffinki bo są ich ulubione. Są świetne dla dzieci np. na imrezy urodzinowe czy zabawy w ogrodzie.
- 1½ szklanki mąki psznnej typ 1850
- ½ łyżeczki sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ szklanki ksylitolu
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
- 2 jaja kurze
- ½ szklanki oleju
- ½ szklanki maślanki (lub jogurtu)
- 2-3 dojrzałe banany
- 100 g czekolady lub kropek czekoladowych
Czekoladę zetrzeć na tarce lub w malakserze. W jednej misce wymieszać suche składniki: mąka, soda, proszek do pieczenia, ksylitol, cukier z wanilią oraz większą część czekolady. W drugiej misce składniki mokre: jaja, maślanka i olej oraz rozgniecione np. widelcem banany. Obie masy z misek połączyć ze sobą, dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do papilotek umieszczonych w formie do muffinek. Muffinki posypac resztą czekolady. Piec w nagrzanym do 180°C piekarnku przez 25 minut.