Makaron z kurkami i rukolą

W większość dni chętnie "pichcę" w kuchni, wymyślam dania a są takie gdzie mam dużo obowiązków służbowych czy rodzinnych, że na obiad mam maksymalnie 30 minut. I dziś tak było! Więc dla zapracowanych a ceniących sobie kuchnię domową przedstawiam pomysł: makaron z kurkami i szpinakiem. Jest pysznie, szybko i zdrowo. 


Składniki
  • 300 g makaronu (u mnie pełne ziarno)
  • 200 g mrożonych lub świeżych kurek
  • 2 cebulki
  • 2 łyżki masła
  • 2 garście świeżego szpinaku
  • sok z ½ cytryny 
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 80 g parmezanu
  • sól, pieprz
Makaron ugotować al dente według zaleceń producenta na opakowaniu. Na maśle podsmażyć drobno pokrojoną cebulkę oraz  pokrojone kurki. Gdy się podsmaży dodać całe liście szpinaku oraz kapary i skropić sokiem z cytryny a następnie dodać śmietankę, przyprawy i całość wymieszać. Do sosu na patelnię dodać ugotowany i odcedzony makaron. Na koniec całość posypać parmezanem, u mnie drobno tarty.