Kotlety z indyka, ryżu i brokuła z piekarnika

Mielone z fileta indyczego z dodatkiem ryżu, brokuła i papryki to lekkostrawny kotlet. Jest jeszcze bardziej fit bo go upiekłam w piekarniku a nie smażyłam na patelni! Jest fajnie wilgotny przez brokuła a syty przez mięso i ryż. Kotlety przed pieczeniem można posypać sezamem a po upieczeniu świetnie smakują z sosem czosnkowo- ziołowym na jogurcie. 



Składniki
  • 400 g mielonego fileta z indyka
  • 150 g brązowego ryżu
  • ½ brokuła
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 jajka
  • zioła prowansalskie, cząber, papryka słodka
  • sól, pieprz 
Ryż i brokuł ugotować. Paprykę i cebulę pokroić w kostkę a czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki wymieszać w misce by się połączyły. Formować kotlety i ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w teperaturze 180°C przez około 30 minut.