Mielone z fileta indyczego z dodatkiem ryżu, brokuła i papryki to lekkostrawny kotlet. Jest jeszcze bardziej fit bo go upiekłam w piekarniku a nie smażyłam na patelni! Jest fajnie wilgotny przez brokuła a syty przez mięso i ryż. Kotlety przed pieczeniem można posypać sezamem a po upieczeniu świetnie smakują z sosem czosnkowo- ziołowym na jogurcie.
Składniki
- 400 g mielonego fileta z indyka
- 150 g brązowego ryżu
- ½ brokuła
- 1 czerwona papryka
- 1/2 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 jajka
- zioła prowansalskie, cząber, papryka słodka
- sól, pieprz
Ryż i brokuł ugotować. Paprykę i cebulę pokroić w kostkę a czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki wymieszać w misce by się połączyły. Formować kotlety i ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w teperaturze 180°C przez około 30 minut.