Kotlety z dorsza

Zamiast tradycyjnie smażonych filetów z dorsza proponuje spóbować je zmielić na kotlety. Kotlety są nietypowe bo można przemycić warzywa, nie ma w nich soli bo to sok z cytryny mi go zastąpił a roztopione masło i cukinia sprawiają, że kotlety są wilgotne i soczyste. Ja podałam z sosem czosnkowo - koperkowym ale świetnie też tu pasuje sos tatarski. 


Składniki 
  • 400 g świeżego fileta z dorsza 
  • skórka z 1 cytryny
  • 2 szalotki
  • 1 jajo
  • ½ cukini
  • 2 łyżka zmielonych płatków owsianych
  • 1 łyżka roztopionego masła
  • natka z pietruszki
  • pieprz cytrynowy
Cukinię zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, szalotkę drodno pokroić a rybę zmielić w malakserze. Wszystkie składniki przełożyć do miski, polać sokiem z cytryny, wbić jajko, dodać pieprz i całość wymieszać na spójną masę. Uformować kotleciki, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju.