Dzień Kobiet w niedzielę więc i ciacho musi być! Ale nie takie zwykłe bo z białej fasoli konserwowej. Mam takie postanowienie wiosenno - postne, że jak słodkości to tylko fit i z warzywami! Wiosna zbliża się coraz większymi krokami stąd mój pomysł. Ciasto, po opisie wykonania widać mega szybkie i chyba obieranie jabłek jest najdłuższe. A smak, sami spróbujcie!
Składniki
- 500 g fasoli białej konserwowej
- 2 banany
- 4 jaja
- 150 g erytrolu
- 100 g mąki, u mnie orkiszowa
- ½ łyżeczki pasty z wanilią
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 jabłka
- 1 łyżeczka cynamonu
Odsączoną fasolę, obrane banany, rozbite jaja, erytrol, mąkę, pastę z wanilią oraz proszek do pieczenia i sodę włożyć do kielicha blendera i zblendować całość na gładką masę. Ciasto przelać do blaszki wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch ułożyć plasterki obranych jabłek i posypać je cynamonem. Ciasto piec w nagrzanym do 180°C piekarniku przez 40 minut.