Kiedyś była kampania która mówiła, że " ryba wpływa na wszystko" i namawiali do jedzenia ryby codziennie. Staram się często ją podawać na stół a przy piątku to najlepsza okazja. Delikatne filety tęczowego pstrąga zapieczone ze szpinakiem i serowym sosem to pomysł na obiad w kilka chwil. Jest bardzo łatwy, bardzo zdrowy i ubogi w kalorie a przede wszystkim pyszny. Ja podałam z ziemniaczkami zapiekanymi.
Składniki
- ok. 500 g świeżego tęczowego pstrąga
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 200 g świeżego szpinaku lub 450 mrożonego
- 150 g serka mascarpone
- 200 ml mleka
- 2 jaja
- 100 g tartej mozzarelli
- Zioła prowansalskie
- 1 łyżeczka siekanego koperku
- Sól, biały pieprz
Pokrojoną cebulę i czosnek zeszklić na patelni, dodać szpinak i smażyć 3 minuty. Pstrąga przyprawić solą i pieprzem. Do naczynia żaroodpornego nałożyć szpinak i pokrojonego w mniejsze kawałki pstrąga. Mleko, mascarpone, przyprawy i jaja wymieszać i zalać zapiekankę. Całość posypać mozzarellą. Piec w 180°C przez 25-30 minut. Przed podaniem całość posypać koperkiem.