Uwielbiam tworzyć sałatki czy wogóle posiłki z resztek czy tego co mam w lodówce a tak właśnie powstała ta sałatka! Kierując się zasadą: nie wyrzucamy jedzenia, zapobiegamy żeby coś zgniło czy się zeschło wrzucamy na talerz i wychodzi. Sałatka jest świetna do pracy czy szkoły do lunchboxu.
Składniki
- 250 g makaronu tortellini (u mnie z serem)
- 1 awokado
- Garść rukoli
- 8 pomidorków koktajlowych
- 70 g sera parmezan lub grana padano
- 2 łyżki kaparów
- oliwa
- sól, pieprz
Makaron ugotować zgodnie z zaleceniem producenta. Rukolę i pomidorki umyć a awokado pokroić w plastry. Do miski wyłożyć rukolę, makaron i wymieszać. Na wierzch wyłożyć awokado, odsączone kapary, pokrojone na 4 części pomidorki, skropić oliwą i posypać tartym na małych oczkach serem.