Rolada serowa ze szpinakiem i pieczarkami

Tłusty Czwartek już był, to znaczy że mamy ostatni weekend tegorocznego karnawału. Jeśli Ostatki spędzacie na domówce polecam serową roladę ze szpinakiem i pieczarkami. Wcześniej była rolada szpinakowa z łososiem a teraz szpinak jest nadzieniem a jest równie pysznie. 


Składniki
  • 500 g żółtego sera
  • 350 g pieczarek
  • 250 g mrożonego szpinaku
  • 3 jajka
  • 1 cebula
  • 3 łyżki majonezu
  • 125 g serka kanapkowego
  • sól, pieprz
Rozmrozić szpinak. Ser żółty zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Rozgrzać piekarnik do 180°C a wcześniej wyjąć blaszkę i wyłożyć ją papierem do pieczenia. Jaja wymieszać z majonezem a póżniej ze startym serem, dokładnie wymieszać. Masę serowa wyłożyć na blaszkę z papierem i równo rozsmarować ją na kształt prostokata.
 

Piec przez 15 minut, masa delikatnie podrośnie. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić pokrojoną cebulkę a później dodać pokrojone pieczarki i smażyć na złoty kolor. Do pieczarek dodać rozmrożony szpinak, przyprawy i smażyć aż odparuje woda, wystudzić. Upieczone i jeszcze ciepłe ciasto serowe zwiń wraz z papierem w rulon i pozostaw do wystygnięcia. Gdy już będzie zimne rozwiń ciasto, posmaruj całą powierzchnię serkiem i wyłóż szpinak z pieczarkami. Ponownie zwiń w rulon, ty, razem ciasno i dokładnie.  Roladę zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na około 2 godziny. Roladę podawaj pokrojoną w plastry o grubości około 2 cm.