Tłusty Czwartek już był, to znaczy że mamy ostatni weekend tegorocznego karnawału. Jeśli Ostatki spędzacie na domówce polecam serową roladę ze szpinakiem i pieczarkami. Wcześniej była rolada szpinakowa z łososiem a teraz szpinak jest nadzieniem a jest równie pysznie.
Składniki
- 500 g żółtego sera
- 350 g pieczarek
- 250 g mrożonego szpinaku
- 3 jajka
- 1 cebula
- 3 łyżki majonezu
- 125 g serka kanapkowego
- sól, pieprz
Rozmrozić szpinak. Ser żółty zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Rozgrzać piekarnik do 180°C a wcześniej wyjąć blaszkę i wyłożyć ją papierem do pieczenia. Jaja wymieszać z majonezem a póżniej ze startym serem, dokładnie wymieszać. Masę serowa wyłożyć na blaszkę z papierem i równo rozsmarować ją na kształt prostokata.
Piec przez 15 minut, masa delikatnie podrośnie. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić pokrojoną cebulkę a później dodać pokrojone pieczarki i smażyć na złoty kolor. Do pieczarek dodać rozmrożony szpinak, przyprawy i smażyć aż odparuje woda, wystudzić. Upieczone i jeszcze ciepłe ciasto serowe zwiń wraz z papierem w rulon i pozostaw do wystygnięcia. Gdy już będzie zimne rozwiń ciasto, posmaruj całą powierzchnię serkiem i wyłóż szpinak z pieczarkami. Ponownie zwiń w rulon, ty, razem ciasno i dokładnie. Roladę zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na około 2 godziny. Roladę podawaj pokrojoną w plastry o grubości około 2 cm.