Red Velet Cake

Walentynki zbliżają się wielkimi krokami, ja standardowo piekę słodkości. W tym roku proponuję wam ciasto a właściwie tort: amerykański Red Velvet Cake. Niektóre przepisy mówią by barwnik zastąpić ugotowanym i zmiksowanym burakiem. Jako podpowiedź dodam, że ciasta nie należy zbyt długo miksować bo może opaść po upieczeniu. 



Składniki
ciasto 
  • 220 g masła
  • 200 g drobnego cukru
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 3 jaja
  • 350 g mąki pszennej typ 450
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżka kakao
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 ml maślanki
  • 10 g czerwonego barwnika spożywczego
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
krem
  • 500 g serka mascarpone
  • 600 g sera na sernik
  • 4 łyżki cukru pudru
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Do miski włozyć miękkie masło, cukier i cukier z wanilią, całośc zmiksować na gładką masę. Po 2-3 minutach dodać po jednym jajku, wymieszać na średnich obrotach miksera. Na masę przesiać mąkę, kakao, sodę i proszek do pieczenia, dodać maślankę, ocet i barwnik i znów miskować do połączenia się składników.  Ciasto przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, u mnie w kształcie serca ale może być tortownica. Ciasto wstawić do nagrzanego do 170° C pierkarnika i piec 60 minut. Ciasto całkowicie wystudzić, ostrożnie wyjąć z foremki a nierówny wierzch ściąć nożem, pokruszyć i odłożyć na bok. Ciasto przekroić w poziomie na 3 płaty. Jeden z płatów zostawić na dnie. 


Składniki na krem przełożyć do miski i wymieszać mikserem by powstał gładki krem. około 4 łyżki przełożyć na pierwszy z płatów ciasta i równimiernie rozłozyć. Przykryć drugim płatem i znów rozłożyć około 4 łyćki kremu. Na wierzch nałożyć ostatni płat ciasta. Wierzch i boki wysmarować kremem najpierw cienka a póżniej reszta kremu. Wyrównać szerokim nożem. Obrzerza tortu posypać pokruszonym ciastem. Tak wykończone ciosto włożyc do lodówki najlepiej na całą noc.