Klopsiki z indyka w sosie z pasty curry

Za przyczyną tego dania odkryłam mleczko kokosowe, wcześniej go nie próbowałam bo nie lubię kokosów i tak odwlekałam jego próbę. Jednak połączenie z pastą curry mnie przekonało do tego typu kuchni i smaków. Jesli lubicie ostre potrawy lub nie gotujecie dla dzieci to możecie dodać więcej curry. Proponuje podawać z ryżem jaśminowym lub basmati albo jak u mnie dziś było z kaszą gryczaną bo mój syn ją uwielbia. 



Składniki
Klopsiki
  • 500 g mielonego z indyka
  • 1 jajko
  • 2 cebule szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1 czubata łyżka zmielonych ziaren kolendry
  • 4 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
sos
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
  • 1 biała cebula
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 czubata łyżka zmielonych ziaren kolendry
  • otarta skórka z limonki
  • garść świeżego szpinaku
  • sól 
Mięso mielone przełożyć do miski i połączyć z jajem, kolędrą, sokiem z limonki, bułka tartą i przprawami. Szalotki obrać i pokroić w drobną kostkę a czosnek przecinąć przez praskę i dodać do mięsa. Całośc wymieszać by się połączyło i dłońmi uformowac klosiki wielkości orzecha włoskiego. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć klopsiki z obu stron do zarumienienia. Mogą być w środku surowe bo dojdą w sosie. 
Na patelni z 1 łyżką oleju wrzucić pokrojoną w piórka cebulę a po 2 minutach dodać pastę curry, kolendrę i koncentrat pomidorowy, podsmażać aż cebula oblepi się przyprawami. Nastepnie wlać bulion i mleczko kokosowe, całość zagotować, co jakis czas mieszając do czasu az nabierze jednolitego koloru. Dodac sól, pieprz, skórke limonki i szpinak. Gdy liście się zmniejsza dodać klopsiki i całośc gotowac pod przykryciem około 7 -8 minut.