Za przyczyną tego dania odkryłam mleczko kokosowe, wcześniej go nie próbowałam bo nie lubię kokosów i tak odwlekałam jego próbę. Jednak połączenie z pastą curry mnie przekonało do tego typu kuchni i smaków. Jesli lubicie ostre potrawy lub nie gotujecie dla dzieci to możecie dodać więcej curry. Proponuje podawać z ryżem jaśminowym lub basmati albo jak u mnie dziś było z kaszą gryczaną bo mój syn ją uwielbia.
Składniki
Klopsiki
- 500 g mielonego z indyka
- 1 jajko
- 2 cebule szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki soku z limonki
- 1 czubata łyżka zmielonych ziaren kolendry
- 4 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz
- olej do smażenia
sos
- 400 ml mleczka kokosowego
- 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
- 1 biała cebula
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 czubata łyżka zmielonych ziaren kolendry
- otarta skórka z limonki
- garść świeżego szpinaku
- sól
Mięso mielone przełożyć do miski i połączyć z jajem, kolędrą, sokiem z limonki, bułka tartą i przprawami. Szalotki obrać i pokroić w drobną kostkę a czosnek przecinąć przez praskę i dodać do mięsa. Całośc wymieszać by się połączyło i dłońmi uformowac klosiki wielkości orzecha włoskiego. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć klopsiki z obu stron do zarumienienia. Mogą być w środku surowe bo dojdą w sosie.
Na patelni z 1 łyżką oleju wrzucić pokrojoną w piórka cebulę a po 2 minutach dodać pastę curry, kolendrę i koncentrat pomidorowy, podsmażać aż cebula oblepi się przyprawami. Nastepnie wlać bulion i mleczko kokosowe, całość zagotować, co jakis czas mieszając do czasu az nabierze jednolitego koloru. Dodac sól, pieprz, skórke limonki i szpinak. Gdy liście się zmniejsza dodać klopsiki i całośc gotowac pod przykryciem około 7 -8 minut.
Na patelni z 1 łyżką oleju wrzucić pokrojoną w piórka cebulę a po 2 minutach dodać pastę curry, kolendrę i koncentrat pomidorowy, podsmażać aż cebula oblepi się przyprawami. Nastepnie wlać bulion i mleczko kokosowe, całość zagotować, co jakis czas mieszając do czasu az nabierze jednolitego koloru. Dodac sól, pieprz, skórke limonki i szpinak. Gdy liście się zmniejsza dodać klopsiki i całośc gotowac pod przykryciem około 7 -8 minut.