Chrupiące poduszeczki

Ale ten czas zasuwa, też masz takie wrażenie? Już zaraz Tłusty Czwartek i koniec karnawału! Moją kolejną propozycją na ten dzień, w którym można się objadać są chrupiace poduszeczki. Ciasto podczas smażenia ładnie rośnie tworząc kwadratowe poduszeczki. Inna nazwą z jaką się spotkałam na tą przekąskę to Bozener Crostoi. 


Składniki
  • 400 g mąki pszennej typ 450
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g cukru pudru 
  • 30 g masła
  • 2 jajka
  • ½ szklanki mleka
  • 20 ml wódki
  • szczyta soli
  • tłuszcz do głebokiego smażenia
Na stolnicę wsypać mąkę, sól i proszek do pieczenia. Dodać cukier i masło, całość siekać nożem do uzyskania konsystencji kaszki. Następnie stopniowo dodać mleko i wódkę, dalej siekać. Dodać po kolei jaja, chwile siekać i wtedy zagnieść na gładkie ciasto. W szerokim garnku rozgrzać tłuszcz do smażenia. Ciasto podzielic na kilka części, u mnie były 4 i każdą część osobno rozwałkować na grubość około 2 mm. Rozwałkowany placek pokroić na kwadraciki około 3x3 cm. Kwadraciki włożyć na rozgrzany tłuszcz i smażyć na rumiano z obu stron. Tłuszcz nie może być zbyt gorący bo kwadraciki za mocno urosną i sie spala i za zimny bo będa chłoneły tluszcz. ja smazyłam na średnim ogniu. Kawadraciki odsączyc z tłuszczu na ręczniku papierowym a gdy ostygną popyspac cukrem pudrem.