Szczerze mówiąc ta surówka powstała z tego co miałam w lodówce z poprzednich potraw. Tego typu surówki można szybko modyfikować: zamiast pietruszki dodać koperek albo dołożyć pomidorki koktajlowe. Surówka jest bardzo chrupiąca bo jest w niej kapusta pekińska zwana też pekinką, kiszony ogórek i kolorowa kukurydza jako główne składniki.
Składniki
- ½ główki kapusty pekińskiej
- 150 g kukurydzy ( ½ puszki)
- 3 ogórki kiszone
- ½ pęczka pietruszki
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- Sól, pieprz do smaku
Kapustę pokroić dość drobno i PR, włożyć do miski. Kukurydzę odsączyć z zalewy a ogórki pokroić w kosteczkę i dodać do kapusty. Całość doprawić i wymieszać. Połączyć jogurt i majonez i polać surówkę. Na koniec dorzucić drobno pokrojony koperek i całość wymieszać.