Mam pomysł czy propozycję na rodzinny, niedzielny obiad ze schabu a nie są to klasyczne smażone koltlety. Danie raczej ekonomiczne, z popularnych składników, nie wymaga wielkich zdolności kulinarnych i oszczędza czas gdy się piecze w piekarniku. Schab po cygańsku, bo o nim mowa to obłędny zapach unoszacy się w domu a gdy już znajdzie się na talerzu niebo w gębie! Ja na w tym samym czasie upiekłam też ziemniaczki.
Składniki
- 3 plastry schabu
- 4 marchewki
- 2 cebule
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ziól prowansaldzkich
- 3 łyżki majonezu
- 150 g żółtego sera w kawałku
- 3 gałązki swieżego koperku
- sól, pieprz
Marchewki obrać, pokroić je w cienkie plasterki i równomiernie ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Cebulę obrać, pokroić w piórka i rozłożyć na marchewce (fot. poniżej). Warzywa posypać papryka i ziołami. Kotlety schabu cienko rozbi, przyprawic solą, pieprzem i ułożyć na warzywach. Schab posmarować majonezem, tak by był cały przykryty. Zamknięte lub przykryte folią naczynie żaroodporne wstawic do piekarnika i piec w 180 C prze 60 minut. Po godzinie zdjąc pkrywkę lub folię posypac startym żóltym serem i piec jeszcze 15 minut. Na koniec posypac pokrojonym koperkiem.