Jakiego wolisz kurczaka: pieczonego w całości czy osobno pieczone udka czy ćwiartki ? U mnie zdecydowanie druga wersja częściej pojawia się na stole. Jedno wiem na pewno: każdy ma swoje preferencje i inaczej go przygotowuje a najważniejsze by był soczysty i delikatny. Uważam, że sukcesem jest marynata, odpowiednio skomponowana i okres marynowania.
Składniki
- 3 udka z kurczaka
- 8 średnich ziemniaków
- 1 marchewka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka keczupu
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka wody
- 1 łyżka przyprawy do ziemniaków
- słodka papryka, czosnek granulowany, suszony tymianek
- sól, pieprz ziołowy
Z udek zdejąć skórę, natrzeć solą i przyprawami z obu stron. W misce wymieszać miód i keczup i tą mieszanką posmarować pędzlem silikonowym mięso. Ostawić na 30 minut. Ziemniaki i marchewkę obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Ziemniaki polać oliwą i przyprawą do ziemniaków. Na blaszkę wlać wodę i olej, rozlać na całą powierzchnię blaszki. Ciasno wyłożyć udka, wokoło ziemniaki i marchewkę a czosnek pokroić na plastry i ułożyć na mięsie. Wstawić do piekarnika i piec w 190°C przez 45 minut.