Omlet śródziemnomorski

W długi weekend uwielbiam wyjątkowe śniadania, bo to czas gdy mam więcej czasu na krzątanie się po kuchni. Dziś u mnie omlety, a to taki rodzaj śniadania gdzie można przemycić warzywa i jednocześnie posprzątać lodówkę. Mój jest śródziemnomorski bo kiełbasa i awokado z kuchni hiszpańskiej a ser cypryjski. Gorąco polecam bo to pożywne i pyszne śniadanko. 



Składniki:
  • 80 g kiełbasy chorizo
  • 3 jajka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki słodkiej śmietany 36%
  • 1 płaska łyżeczka suszonego oregano
  • 100 g sera halloumi
  • ½ awokado hass
  • sól himalajska
  • biały pieprz

Chorizo posiekać w paski, następnie podsmażyć na patelni aż będzie chrupkie. Jajka wbić do miski, dodać słodką śmietanę, mąkę, oregano, pieprz i sól. Dokładnie wymieszać i przelać na patelnię z chorizo. Ser halloumi zetrzeć na grubych oczkach i położyć na omlet. Gdy dolna część będzie usmażona omlet przełożyć na drugą stronę i posypać serem halloumi. Gotowy omlet przełożyć na talerz, na połowie rozłożyć awokado pokrojone w plastry i złożyć na pół.