W długi weekend uwielbiam wyjątkowe śniadania, bo to czas gdy mam więcej czasu na krzątanie się po kuchni. Dziś u mnie omlety, a to taki rodzaj śniadania gdzie można przemycić warzywa i jednocześnie posprzątać lodówkę. Mój jest śródziemnomorski bo kiełbasa i awokado z kuchni hiszpańskiej a ser cypryjski. Gorąco polecam bo to pożywne i pyszne śniadanko.
Składniki:
- 80 g kiełbasy chorizo
- 3 jajka
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 łyżki słodkiej śmietany 36%
- 1 płaska łyżeczka suszonego oregano
- 100 g sera halloumi
- ½ awokado hass
- sól himalajska
- biały pieprz
Chorizo posiekać w paski, następnie podsmażyć na patelni aż będzie chrupkie. Jajka wbić do miski, dodać słodką śmietanę, mąkę, oregano, pieprz i sól. Dokładnie wymieszać i przelać na patelnię z chorizo. Ser halloumi zetrzeć na grubych oczkach i położyć na omlet. Gdy dolna część będzie usmażona omlet przełożyć na drugą stronę i posypać serem halloumi. Gotowy omlet przełożyć na talerz, na połowie rozłożyć awokado pokrojone w plastry i złożyć na pół.