Długo szukałam przepisu na dobrą zupę z kukurydzy bo mama ani babcia nie robiły. Gdy wpadła mi w ręce książka instagramowej @mamyginekolog pomyślałem, że spróbuję i to było TO. Przepis banalny i mega szybki z wykorzystaniem marchewki i "rosołu z wczoraj".
Składniki
- 700 ml rosołu
- 2 marchewki z rosołu
- 2 kolby świeżej kukurydzy
- Czerstwy chleb
- 10 g parmezanu
- Oliwa
Kolby kukurydzy grillować (w zimę na patelni grillowej), przekręcając je co kilka minut aż będą lekko brązowe. Trwa to około 20 minut. Kukurydzę wystudzić i ściąć ziarna za pomocą noża. Jeśli nie ma świeżej kukurydzy można zastąpić mrożoną (2 szklanki podsmażyć na patelni odrobiną oliwy) ale nie konserwowej z puszki. Rosół, marchew i kukurydzę zblendować na krem. W międzyczasie chleb pokroić w kostkę 1-1,5 cm ułożyć na blasze z papierem do pieczenia, polać 1 łyżką oliwy, tartym serem i wymieszać. Piec w nagrzanym do 180°C piekarniku przez 10 minut.